М’ясо тунця проти анемії і холестерину

0
160

Щорічно в світі виловлюють тисячі тонн тунця — ця морська риба високо цінується за смачне м’ясо. INVADERS розповідає, які корисні речовини є в цьому продукті і з чим його поєднувати в меню.

Для мозку і імунітету

«Білок тунця містить всі необхідні для нашого організму незамінні амінокислоти. Перевагою білка тунця є низький вміст сполучних тканин, які представлені колагеном, що легко переходить в розчинну форму — глютин (желатин). І завдяки цьому м’ясо тунця дуже швидко розварюється і легко піддається впливу травних соків, що забезпечує більш повне засвоєння харчових речовин. Білок тунця є легкозасвоюваним. Це дозволяє вживати страви з даної риби на вечерю », -зазначає член Національної асоціації дієтологів і нутриціології, член Національної асоціації клінічного харчування, лікар-дієтолог Лариса Мулик.

У м’ясі цієї морської риби містяться вітаміни B, E, D, K і жирні кислоти Омега-3, які позитивно впливають на імунну систему. У м’ясі тунця також є ряд корисних мікроелементів: калій, магній, бром, мідь, йод і фосфор, вони необхідні для здоров’я кісток, зубів, нормальної роботи мозку і підтримки метаболізму.

«Тунець може бути відмінним джерелом гемоглобіну для людей із залізодефіцитною анемією і низьким рівнем гемоглобіну. Корисні речовини в його складі регулюють рівень холестерину, запобігають утворенню холестеринових бляшок і засміченню артерій, що особливо важливо для людей похилого віку», -каже дієтолог, експерт в психології зниження ваги Олена Кален.

Фахівець нагадує, що тунець проявляє свої корисні властивості тільки при збалансованому харчуванні, коли в раціон входять не менше 30 різних продуктів.

Раз на тиждень

Корисний і смачний продукт хочеться включати в своє меню щодня, однак експерти попереджають і про шкоду занадто частого вживання тунця. Як і інша морська риба, він здатний вбирати з води токсичні речовини, в тому числі ртуть, і накопичувати їх.

«Досліджувався вплив ртуті на розвиток плода в утробі матері. Результати виявилися досить суперечливі. З одного боку ртуть негативно впливає на розвиток центральної нервової системи, з іншого — жирна кислота Омега-3 навпаки благотворно впливає на розвиток центральної нервової системи і мозку малюка. З цієї причини вагітним, годуючим і дітям рекомендується їсти морську рибу, в тому числі тунець, 1 раз в тиждень, а дорослим — 1-2 рази в тиждень », — зазначає Олена Кален.

Для салатів і гарячого

«Тунець поєднується з усіма видами овочів, макаронами твердих сортів, майже зі всіма видами круп, яйцем і молочними продуктами (сир, молоко, вершки). Цю рибу можна готувати на грилі, а також гасити або бланшувати. Щоб додати пікантності страві, використовуйте трави і спеції: петрушку, салат, кріп, коріандр, м’яту, імбир, кунжут, розмарин, чебрець, мелений перець, базилік, кмин, гірчицю. За смаком до тунця підходять соуси терияки, соєвий і сальса », — радить Олена Кален.

Салат з тунцем

  • 1 банка консервованого тунця у власному соку
  • 200 г пекінської капусти або зеленого салату
  • 120 г кукурудзи
  • 1 невеликий огірок
  • 2 помідори
  • 4 ст. л. оливкового масла
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • Сіль і приправи за смаком

Листя пекінської капусти або салату порвати руками на невеликі шматочки. З консервів злити рідину і злегка розім’яти тунця виделкою, розділивши на шматочки. Нарізати огірок і помідори невеликими кубиками. З’єднати всі інгредієнти, заправити сумішшю оливкового масла, лимонного соку і спецій.

Запечений тунець

  • Цілий тунець вагою близько 1 кг
  • 1 цибулина
  • 3 ст. л. сметани
  • Сіль і спеції

Рибу почистити, прибрати нутрощі, видалити голову і плавники. Розрізати тушку на стейки товщиною близько 2 см. Цибулю порізати півкільцями, додати до риби разом зі спеціями і сметаною, залишити для маринування в холодильнику на годину. Деко або форму для запікання змастити олією, викласти тунця і готувати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 35-40 хвилин.

Як вибрати консерви з тунця

Консервованого тунця легше знайти в магазині, ніж цілу охолоджену тушку. Риба, яка зберігалася у такий спосіб, підійде для приготування салатів і гарячих страв, якщо її правильно вибрати.

  • У консерви з тунця часто додають масло і різні приправи, проте перевагу все ж краще віддати рибі у власному соку — в складі такого продукту повинні бути тільки власне тунець, сіль і вода.
  • На банці обов’язково повинні бути вказані дата виготовлення і термін придатності. Зверніть увагу на те, як нанесене це маркування: добре, якщо цифри опуклі, видавлені зсередини банки. А якщо вони нанесені на метал фарбою, то не повинні стиратися під впливом вологи.
  • Відмовтеся від покупки, якщо банка пом’ята або має пошкодження — риба всередині вже почала псуватися. Злегка потрясіть банку: якщо вміст в ній «плаває», виробник пошкодував м’яса.
  • Якісне м’ясо тунця світле, з великими прожилками і без кісток. Якщо в банці м’ясо темне або сильно розвалюється, воно або низької якості, або належить більш дешевому виду риби.

Джерело

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: