Лікар назвав кашу, яка нормалізує тиск і заспокоює нерви

0
2105

З дитинства нам вiдомо, що їсти кашi — дуже корисно. При цьому одним iз лiдерiв серед таких страв медики визнають вiвсянку. А в дяких країнах, зокрема, в Шотландiї проводять чемпiонати з приготування вiвсяної кашi.

Чому ж саме цiй стравi придiляють таку увагу? У чому її користь?

— Тому що саме ця каша для нашого органiзму є джерелом складних вуглеводiв, котрi повiльно всмоктуються. А цi вугледи є чудовими регуляторами обмiну речовин. Вiвсянка також є чемпiоном серед злакових за вмiстом залiза, завядки чому пiдвищується загальна працездатнiсть людини. В нiй багато магнiю, що сприяє
нормалiзацiї тиску, — пояснює Наталiя Самойленко, дiєтолог Київського мiського центру здоров»я.

Також страви з цiєї крупи мiстять вiтамiни групи В, а вони є ругуляторами обмiну речовин, позитивно впливають на обмiннi процеси нервових тканин. Тому вiвсянку можна радити тим, у кого розхиталися нерви.

В якiй частинi дня найкраще їсти таку страву?

— Раджу готувати собi вiвсяну кашу зранку. Бо ця страва добре засвоює органiзмом, вона є джерелом енергiї, тобто, «заряджає» нас на цiлий робочий день. Чимало людей може заперечити, мовляв, зранку важливо з»їсти щось бiльш поживне. Звiсно, можна їсти що завгодно, навiть смажену страву. Але за таких умов ви не лише позбудетеся голоду, але й забезпечите собi вiдчуття важкостi у животi.

Тодi як вiвсяна каша є легкою стравою, вона не перевантажує шлунково-кишковий тракт, але при цьому є насиченим, високоенергетичним продуктом.

Як порадите готувати таку страву, чи немає якихось застережень
щодо її споживання?

— Вiвсяна каша є корисною як для дорослих, так i для дiтей. Щоправда, серед протипоказiв, алергiя в дiтей на глютен (бiлок злакових, котрого у вiвсянцi дуже багато). Цю страву рекомендовано споживати людям iз захворюваннями
шлунково-кишкового тракту, при гiпертонiї, атеросклерозi (каша мiстить велику кiлькiсть волокон, котрi адсорбують зайвий холестерин), дiабетi другого типу.

Щодо методу приготування цiєї страви, обмежень немає. Єдине, що хотiлося б порадити, обирайте ту крупу, що пройшла найменшу промислову обробку, i без додавання цукру чи вершкiв. Краще пiд час приготування самому додати тi iнгридiєнти, що вам бiльше до смаку. Вiвсяна каша добре поєднується з медом, сухофруктами, молоком. Але таку страву можуть готувати собi тi, хто прагне дещо
набрати вагу.

Якщо ж у вас проблеми з зайвими кiлограмами, вiвсяна каша має бути не солодкою, заправляти її слiд не вершковим маслом (в ньому багато насиченого жиру), а олiєю. В цьому продуктi є омега-3 жирнi кислоти та ненасичений жир, котрi є регуляторами жирового обмiну. До такої страви чудово пiдiйде овочевий салат.

Джерело

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: