Кому не можна їсти помідори: 8 заборон лікарів

0
1848

Чудові ароматні стиглі томати — одна з прикмет літа. Однак не все так просто. Є цілий ряд випадків, коли вживання томатів строго протипоказане і може викликати найсумніші наслідки.

Цей красивий овоч містить масу корисних речовин — вітаміни А, В2, В6, К, Е, і В12, також в ньому є великий вміст калію, корисного як для судин, так і для серця. До складу цього соковитого червоного плода входять і корисні кислоти — винна, лимонна, щавлева і яблучна.

Однак, на жаль, ці смачні плоди мають ряд протипоказань і прихованих небезпек для людського організму.

І хоча мало що може зрівнятися за смаком з нашими українськими помідорами, які стали майже брендом, сьогодні ми попередимо вас про те, в яких випадках вони можуть принести шкоду.

В яких випадках помідори можуть завдати шкоди організму

Оскільки зараз розпал літа, і лотки продавців завалені цим «натурпродуктом», — саме час попередити вас про небезпеку.

Алергія на помідори

Алергія на помідори — досить поширене явище. Причина харчової алергії на томати криється в наявності в них певних антигенів — антоціанину і лікопену. Симптомами харчової алергії є:

— нудота;

— блювота;

— біль в шлунку;

— нежить;

— бронхоспазм;

— набряклість.

У деяких випадках алергія розвивається протягом декількох годин після вживання цього продукту. Тому тим, у кого виявлена ​​алергія на томати, слід триматися від них подалі.

Томати протипоказані при жовчнокам’яній хворобі

Різні органічні кислоти в складі томатів беруть участь в процесі травлення. Також вони мають здатність активізувати діяльність шлунка, підшлункової залози, здатні посилювати моторику кишечника.

Однак якщо у вас є камені в жовчному міхурі, всі ці властивості обертаються на шкоду при прийомі томатів. Причина — в тому, що помідори володіють досить активним жовчогінним ефектом. А це може викликати спазми в жовчному міхурі, зрушення каменів і закупорку жовчовивідних шляхів, наслідки чого можуть бути вельми сумні.

Захворювання нирок є протипоказанням для вживання помідорів

У разі, якщо ви маєте захворювання сечостатевої системи, помідори вам якщо не категорично протипоказані, то як мінімум — не рекомендовані. Справа в тому, що в томатах міститься так звана щавлева кислота. Її велика кількість негативно впливає на водно-сольовий обмін.

Крім того, вживання варених і консервованих помідорів викликає зростання каменів в нирках. Тому тим, у кого є схильність до їх утворення, не слід вживати цим овочем.

Помідори шкідливі при хворобах суглобів

У зв’язку з наявністю тієї самої щавлевої кислоти томати мають здатність викликати сильні болі в суглобах людини.

Тому тим, хто страждає від захворювання опорно-рухового апарату і вже мав проблеми з суглобами, також не рекомендується їсти помідори.

Помідори збільшують залежність від нікотину

Як зазначається, деякі дослідники переконані — вживання помідорів збільшує нікотинову залежність. Тому, якщо ви хочете кинути палити, то внесіть в ваші плани і тимчасову відмову від поїдання цього чудесного, але такого небезпечного для курців овоча.

Запалення підшлункової залози можуть посилити помідори

При запаленні підшлункової залози (панкреатит) не слід вживати овочі і фрукти, що містять багато кислот, так як вони подразнюють її ніжну і запалену слизову.

Особливо протипоказані в цей період нестиглі і зелені томати.

Помідори несумісні з виразкою шлунка

При виразці шлунка, а також в разі, якщо у вас гастрит з підвищеною кислотністю, захоплюватися помідорами також не слід.

Якщо ж у вас гостра фаза однієї з цих хвороб, то бажано і зовсім виключити їх зі свого раціону.

Артеріальна гіпертензія — протипоказання для вживання помідорів

Ті з вас, хто страждає підвищеним артеріальним тиском (гіпертонією), а також тим, хто має інші захворювання серцево-судинної системи також повинні проявити обережність у своїй любові до цього ароматного овоча.

Зокрема, при гіпертонії категорично протипоказано вживання консервованих помідорів. При цьому не варто вживати ні квашені (бочкові), ні помідори, які піддавалися консервації з вживанням оцту (в маринованому вигляді).

Як найкраще вжити помідори, щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю?

Помідори — прекрасний і дуже корисний овоч, але для того, щоб він приніс користь, а не шкоду, потрібно знати, як правильно його вживати.

Зрозуміло, нам подобається яєчня з помідорами, ми також часто додаємо їх при приготуванні м’яса, риби, в овочеве рагу. Однак не слід цим зловживати. Через великий вміст кислот помідор може підвищити навіть нормальну кислотність в шлунку, що може викликати запалення його слизової. Так що занадто часто їсти їх не слід.

Крім того, краще не вживати томати одночасно з хлібом. Це може викликати підвищене газовиділення і здуття живота (метеоризм). Щоб подібних проблем не виникало, тим часом як ви з’їли хліб і помідор має пройти не менше 2-3 годин.

Також для тих, хто стежить за своїм харчуванням, бажано утриматися від того, щоб поєднувати помідори на одній тарілці з м’ясом, яйцями і рибою, так як це важко впливає на шлунково-кишковий тракт, особливо — на підшлункову залозу.

Також не слід запивати їжу томатним соком — він розбавить речовини, які виділяються органами травлення, і це стане перешкодою для здорового процесу перетравлення їжі.

Майте на увазі: томатний сік — це самостійний прийом їжі. Тому, якщо ви хочете поласувати томатним соком, має пройти не менше півгодини після останнього прийому їжі.

Джерело

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: