Медики перевірили, чи приводить шашлик до онкології

0
717

Наскільки небезпечно в плані можливої ​​появи раку м’ясо, приготоване на грилі, або шашлик? Відповідь на це питання дали вчені з Університету Міннесоти, США. Їх робота ще раз підтвердила, що в раціоні харчування категорично не повинно бути багато м’яса.

Приготування м’яса на відкритому вогні може бути пов’язано з раком, — саме такий висновок був озвучений фахівцями з США.

В ході дослідження вченими було встановлено, що в процесі приготування м’яса на відкритому вогні в ньому через дії надзвичайно високих температур утворюються хімічні речовини, які можуть виявитися провокаторами раку. Ці речовини — гетероциклічні ароматичні аміни і поліциклічні ароматичні вуглеводні — вивільняються саме в добре підсмаженому м’ясі. Фахівці побачили, що ці компоненти викликають зміни в ДНК, що в кінцевому рахунку і приводить до онкології.

«Висока температура приготування їжі призводить до утворення канцерогенних хімічних речовин в м’ясі. В ході випробувань було встановлено, що їх вплив може викликати рак передміхурової залози, порушуючи цілісність її клітин », — констатували автори проекту.

Вживання м’яса не в перший раз пов’язують з високим ризиком онкозахворювань. Згідно з даними Міжнародного агентства з вивчення раку, понад 34 000 випадків смерті пацієнтів з онкодіагнозом у всьому світі пов’язані з вживанням надмірної кількості обробленого м’яса.

У той же час автори нового дослідження відзначили, що небезпека, пов’язана з вживанням м’яса, не означає необхідності тотальноъ відмови від нього. Лікарі закликали до контролю над його вживанням, а не до забуття.
Джерело

 

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: