Цю ягоду недарма називають “ягодою молодості”

0
194

Вони бувають рiзними — червоними, жовтими, рожевими. Але — однаково смачними. Черешнi є наулюбленiшими лiтнiми ласощами для багатьох. Та мало хто знає, що ця ягода не лише смачна, а й лiкувальна.

— Чим така корисна черешня?

— Ягоди черешнi мiстять вiтамiни А, С, групи В, нiкотинову кислоту, а аткож калiй, мiдь, цинк, марганець, кальцiй, залiзо, — каже Василь Дем’янюк, лiкар-фiтоетерапевт. — Усе це робить її незамiнною у теплу пору року — вона i спраги  позбавить, i наситить органiзм корисними речовинами. Лише двi склянки ягiд на день задовольнять добову потребу у вiтамiнах та мiкроелементах.

До того ж, як i в будь-якiй червонiй ягодi, у черешнi багато антиоксидантiв (вони призупиняють процеси старiння та запобiгають розвитку онкологiчних недуг) та пектинiв (якi виводять з органiзму шлаки та солi важких металiв, покращують роботу печiнки). Тому скористайтеся сезоном черешнi для очищення та омолодження органiзму. А тим, хто страждає вiд закрепiв, черешня просто необхiдна — вона покращує мiкрофлору кишкiвника та нормалiзує стiлець.

— Кажуть, черешня особлива корисна тим, у кого анемiя…

— Це правда, адже у цих ягодах мiститься багато залiза, необхiдного для процесу кроветворення. Але оскiльки воно  засвоюється з ягiд гiрше, нiж з м’яса, рекомендую робити наступне: перед м’ясною стравою з’їдайте кiлька ягiд — для кращого засвоєння залiза

А ще черешня мiстить певнi бiологiчнi речовини, якi зменшують  згортання кровi та запобiгають утворенню тромбiв. Черешню також корисно їсти гiпертонiкам — вона нормалiзує тиск, очищує судини, зменшує рiвень холестерину у кровi. Корисна черешня i при захворюваннях нирок, печiнки, подагрi, ревматизмi, артритi — жменька черешень покращать стан та полегшать бiль.

Поділись




Магазин: