Названо найкорисніший продукт для здоров’я кишечника.

0
100

Рукола — досить новий продукт для українського споживача. Однак вона вже знайшла чимало поціновувачів серед тих, хто любить додавати пікантності своїй їжі.

Смак руколи чимось нагадує гіркуватий салат, але більш пікантний і пряний, з легким горіховим відтінком і нотами гірчиці і перцю. Ця рослина сімейства хрестоцвітних, близька родичка капусти. Виглядає вона, як зелена трава з візерунчастими листям, подібним до листя кульбаби. .

У багатьох країнах до недавнього часу її вважали бур’яном, і тільки 10-20 років тому почали активно вживати в їжу в Італії, звідки вона успішно поширилася на весь світ. Однак вона далеко не нова в харчуванні людства: в Стародавньому Римі користь і смак цієї травички були відомі давно, стародавні римляни вважали її чудовим афродизіаком.

Рукола багата на різні компоненти, кожен з яких сам по собі корисний для людського організму. А з’єднуючись в одній рослині вони роблять її справжньою оздоровчої їжею, адже ці листочки містять клітковину, цукри, насичені жирні кислоти, ефірні масла, флавоноїди, алкалоїди, органічні кислоти (зокрема лінолеву, олеїнову, ерукову), дубильні речовини, глікозиди, вітаміни С , А, К, Е і групи в мінерали, макро- і мікроелементи, в тому числі чимало йоду. І при цьому має мізерну калорійність: всього 25-30 кілокалорій в 100 грамах.

Завдяки харчовим волокнам і клітковині рукола позитивно впливає на процеси травлення: значно підвищується вироблення шлункового соку, посилюється перистальтика кишечника, процес перетравлення їжі прискорюється. Особливо слід звернути увагу на неї тим, хто хворіє на виразку шлунка.

Рукола ефективно бореться з пошкодженнями стінок шлунка, значно зменшує розміри вже утворених виразок, запобігає утворенню нових навіть при порушенні дієти. Американські лікарі цілком офіційно використовують її в дієтичному харчуванні, рекомендованому при цій хворобі. Ця гострого смаку травичка нормалізує і прискорює обмінні процеси, завдяки чому покращується робота всіх систем. Така властивість особливо цінно для схуднення. Зайві кілограми «тікають» набагато швидше завдяки активізації спалювання жирів, а також за рахунок збільшення витрат енергії.

Рукола цінна і для здоров’я судин. По-перше, тому що змінює співвідношення між «поганим» і «хорошим» холестерином на користь останнього, а по-друге, тому що зміцнює судинну стінку. А це — надійний захист від пошкодження судинної стінки атеросклеротичними бляшками. Користь цієї трави безсумнівна і для тих, хто піклується про активне статеве життя. Завдяки стимуляції кровообігу і посилення енергетичного обміну у чоловіків посилюються лібідо і потенція, нормалізується ерекція.

Рукола є природним антисептиком завдяки високому вмісту фітонцидів та ефірних масел. Вони ефективно борються з вірусами і бактеріями. Тому вона допомагає швидше впоратися з простудними захворюваннями і кашлем, а накладене зовні подрібнене листя може допомогти при лікуванні гнійних уражень шкіри. Цим рецептом користувался ще в Римській імперії.

Завдяки високому вмісту антиоксидантів, рукола має помітний вплив проти старіння і допомагає в профілактиці онкологічних захворювань. Слабка сечогінна дія руколи нормалізує водно-сольовий баланс, виводить надлишок рідини, токсини і шлаки, так що вживання такого продукту — чудове для очищення. Однак, саме через ці властивості ті, у кого є в нирках каміння, повинні споживати її обережно, щоб не спровокувати напад ниркових коліків.

Цей листковий овоч практично не має протипоказань до вживання в їжу. Єдине категоричне протипоказання — харчова алергія, але на практиці вона зустрічається дуже рідко. Обережними слід бути тим, хто страждає на сечокам’яну хворобу. Матерям, які годують дітей грудьми, слід взяти до уваги, що рукола може змінити смак молока.

Якщо ви ще не захопилися цією корисною рослиною, тому що не знали, для чого її використовувати, пропонуємо приблизний перелік ідей. Гоструватий-пряний смак і тонкий аромат руколи добре комбінуються з іншими овочами в салатах. Її можна додавати в перші страви, до тушкованих овочевих гарнірів, класти на тільки спечену піцу. Цілі листя — оригінальний гарнір до м’ясних і рибних страв, прикраса для бутербродів. Подрібнене листя можна додавати в сир, натуральний йогурт, додавати до соусів і м’ясного фаршу. Любителі екзотики можуть вирощувати руколу як мікро-зелень, і отримувати подвійну користь разом з естетичним задоволенням.

Джерело

 

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: