Літнє застереження: кому і чому не можна їсти полуницю

0
662

Іноді вживання полуниці може привести до фатальних наслідків.

Полуниця — улюблена літня ягода багатьох, проте, для деяких, алергія на полуницю може створити потенційно небезпечну для життя ситуацію. Алергічна реакція будь-якого роду може призвести до анафілактичного шоку, стану, при якому дихальні шляхи людини стискаються, а кров’яний тиск різко знижується. Закриття дихальних шляхів призводить до того, що людина не може дихати, а низький кров’яний тиск змушує легені наповнюватися рідиною, запобігаючи потраплянню крові в мозок, серце та інші органи.

Іншими словами, людина відчуває нестачу кисню. Всього за п’ять хвилин в мозку людини можуть статися серйозні порушення. Іноді, вони призводять до смерті, тому такий стан є дуже небезпечним, а людина потребує негайної медичної допомоги.

Найбільш поширені ознаки того, що у людини є алергічна реакція на полуницю :

Людина починає відчувати труднощі з диханням
З’явився набряк обличчя, рук або інших частин тіла
Шкіра стає червоною або покривається висипом

Ці три симптоми є найбільш поширеними. Однак алергія може проявлятися по-іншому, можливою є і відсутність симптомів.

Як правильно вибрати полуницю: корисні поради

Всесвітня статистика показує, що у 1-4% дорослих і у 6-8% дітей є харчова алергія на той чи інший продукт. Однак менше однієї десятої цих випадків (менше 1% дорослих і дітей) пов’язують з полуницею. Алергія на полуницю найчастіше зустрічається у дітей, так як імунна система в дитячому віці перебуває в стадії активного розвитку.

Якщо ви один з тих «щасливчиків», які страждають від алергії на полуницю, вам необхідно повністю виключити цю ягоду зі свого раціону. І не врятують ситуацію навіть різні способи приготування. Так, є деякі продукти, які втрачають свої алергічні властивості в процесі приготування, проте, полуниця до них не відноситься.

Ситуація для людей, які страждають алергією на полуницю, дійсно невтішна, але є надія на майбутнє. Вчені з університету Лунда у Швеції виявили докази, що підтверджують слова фермерів, які вирощують полуницю, про те, що біла, незріла полуниця не викликає алергічних реакцій.

Зокрема, існує сорт полуниці під назвою Sofar. Полуниця цього сорту ніколи не стає червоною. У цій ягоді майже немає алергену, спеціального білка, званого Fra a1 або Fragaria allergen 1. Багато людей вважають, що біла полуниця не така смачна, як червона, але є надія, що з часом з’явиться білий сорт полуниці без алергенів зі смаком одного з червоних сортів, до якого ми так звикли. 

Алергія на полуницю — не єдине, про що варто хвилюватися. Крім алергічних  Fra a1, полуниця виробляє хімікати під назвою оксалати і саліцилати.

Той, хто коли-небудь мав проблеми з нирками, особливо камені в нирках, повинен обережно ставитися до ягоди або зовсім від неї відмовитися, тому що саме оксалати, як правило, викликають утворення каменів в нирках.

Саліцилати хімічно схожі на аспірин. Хоча кількість саліцилатів в полуниці досить низька, в деяких ситуаціях їх споживання варто скоротити або повністю припинити. Наприклад, якщо ви приймаєте розріджувачі крові, маєте гемофілію або іншу причину, по якій ваша кров зазнає труднощів зі згортанням, то вживання полуниці може погіршити ваш стан.

Синдром Рея — ще одна можлива проблема, при якій саліцилати в полуниці можуть нашкодити. У Національному фонді Синдрому Рея (NRSF) повідомляється:

Немає даних про інших формах саліцилату, крім аспірину, пов’язаних з розвитком синдрому Рея, але поки подальші дослідження не дають точної інформації з цього приводу, ми рекомендуємо не вживати продукти, що містять саліцилати, особливо дітям і підліткам, тому що вірус може бути присутнім в організмі, навіть якщо не спостерігається ніяких симптомів.

Слід зазначити, що не тільки полуниця, а й багато інших фруктів і овочів мають деяку кількість саліцилатів, так що, якщо у вас виникають будь-які питання або сумніви з приводу того чи іншого продукту, зверніться до лікаря-дієтолога.

Хвороби, при яких не варто вживати полуницю. 

Полуниця може викликати проблеми у людей з гемахроматозом, станом, при якому в організмі людини утримується занадто багато заліза. Це захворювання поширене серед людей північноєвропейського походження, так у Сполучених Штатах кожен 200-ий кавказець схильний до спадкового гемахроматозу. Люди з інших груп також піддаються даному розладу, хоча і з більш низькими показниками. Це робить хворобу однією з найпоширеніших у США серед захворювань з генетичним компонентом. Гемахроматоз може стати причиною інших руйнівних захворювань, таких як артрит, цироз печінки, діабет, серцева аритмія і дефіцит щитовидної залози.

Не забувайте, що полуниця збільшує концентрацію заліза в організмі, тому слід проявляти обережність. Щоб уникнути надлишку заліза, обмежте вживання полуниці. Крім того, рекомендуємо проконсультуватися з вашим лікарем, щоб дізнатися про можливі ризики, пов’язані з вашим харчуванням.

Насіння полуниці сильно подразнюють слизову шлунка. Тому людям з виразковою хворобою або гастритом варто ставитися до вживання цієї ягоди з великою обережністю. Людям, які страждають від хвороб суглобів, захоплюватися полуницею також не рекомендують — кислота, що міститься в ній, тільки посилить біль.

Варто остерігатися полуниці і тим, хто приймає ліки від високого тиску на основі енапрілу, так як він в поєднанні з полуницею створює велике навантаження на нирки.

Ще одна потенційна проблема для здоров’я — це хімічні речовини в полуниці. Якщо ви самі вирощуєте полуницю без використання пестицидів або гербіцидів, або купуєте її у фермерів, які займаються вирощуванням органічної продукції, тоді проблеми можуть вас не торкнутися. Однак, якщо ви купуєте полуницю, не знаючи, де і як її вирощували, тоді необхідно вжити додаткових заходів, щоб зменшити шанси впливу будь-яких небезпечних хімічних речовин. Наявність в полуниці хімічних залишків залежить від того, в якому регіоні вона виросла, оскільки різні країни відрізняються тим, наскільки успішно вони регулюють якість продуктів харчування.

Рекомендуємо вам ретельно промивати ягоду в теплій воді перед вживанням. Протирання ягоди пальцями під проточною водою допоможе позбутися від великої кількості забруднень (для цих цілей можна використовувати рукавички).

Інший варіант — ніж, за допомогою якого можна «очистити» полуницю від верхнього шару. Це особливо ефективно для видалення будь-якої хімічного речовини, яка могла бути опущеною в землю разом з насінням полуниці. Після того, як ви очистите полуницю від верхнього шару, її слід промити.

Як бачите, існує чимало можливих ризиків для здоров’я, пов’язаних з полуницею. Алергія на полуницю є серйозним захворюванням, і більшість людей про це знають, однак, багато хто навіть не підозрювали, що існують і інші ризики. Слід зазначити, що цей список не є повним, і можуть бути ризики, які поки не вивчені. Але якщо ви будете слідувати рекомендаціям свого лікаря і дотримуватися норми, то без проблем зможете насолоджуватися найсмачнішою ягодою в світі.

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: