Вчені розповіли, яке м’ясо небезпечне для життя

0
291

Дослідники вважають, що в основі шкоди, яку приносить здоров’ю червоне м’ясо, лежать певні інгредієнти, що входять до його складу.

Вживання червоного м’яса підвищує ризик померти від восьми поширених хвороб, таких, як рак і діабет, а також від «інших причин». Про це розповіли вчені з Національного інституту раку (National Cancer Institute), уточнивши, що ймовірність смерті у тих, хто їв червоне м’ясо найчастіше, була на 26% вище, ніж у тих, хто утримувався від червоного м’яса в раціоні. Для білого м’яса залежність була зворотна — чим частіше учасники дослідження його вживали, тим менше був їхній шанс померти передчасно (різниця в смертності серед любителів і нелюбителів досягала 25%).

Фахівці вивчили дані 537 тисяч дорослих у віці від 50 років до 71 року, які проживали в шести штатах і двох великих містах США. За здоров’ям і харчовими звичками учасників стежили протягом 16 років. Дослідники враховували загальне споживання м’яса, а також те, скільки було з’їдено червоного (свинина, баранина, яловичина) і білого (індичка, курка, риба) м’яса за цей час.

Потім всіх людей розсортували на п’ять груп залежно від кількості вживаного білого і червоного м’яса, щоб зрозуміти, як харчові звички впливають на ймовірність смерті від різних захворювань. Враховувалися смерті з дев’яти причин: рак, інфекційні захворювання, хвороби серця, хвороби судин і інсульт, респіраторні захворювання, діабет, хвороба Альцгеймера, захворювання нирок і хронічна печінкова недостатність, а також — додатково — «інші причини».

Виявилося, що єдина хвороба з розглянутого списку, смертність від якої не залежить від вживання червоного м’яса — це хвороба Альцгеймера. Імовірність смерті від всіх інших причин червоне м’ясо підвищувало, а біле — знижувало. За весь час дослідження померло понад 128 тисяч осіб. Нітрати і залізо, які містилися в м’ясі, збільшували ризик передчасної смерті на 15%.
Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: