Дефіцитні A і D. Про вітаміни, яких нам не вистачає

0
99

Хронічний дефіцит вітаміну D характерний для жителів Північної півкулі Землі: Європи, Північної Америки та Росії.

Норма концентрації вітаміну D в сироватці крові — 50-150 нмоль / л. Оптимальний рівень дорівнює 75 нмоль / л; недостатній — менше 50 нмоль / л.

Щоб компенсувати брак цієї речовини, її необхідно приймати додатково. А ось в яких дозах — залежить від географії. Наприклад, японцям 18-70 років досить 5,5 мкг, тоді як жителям Німеччини, Швейцарії та Австрії потрібні всі 20 мкг. Природним чином синтезувати цю речовину можна:

  • споживаючи риб’ячий жир;
  • 10-20 хвилин загоряючи на сонці (на територіях на південь від 400 градусів північної широти з 11 до 14 годин), що, на жаль, небезпечно;
  • з’їдаючи 25 г консервів печінки тріски, 75 г морської риби жирних сортів, 150 г оселедця або лосося.

Також вітаміном D² багаті гриби шитакі.

До речі

«Сонячний» вітамін D виробляється в шкірі під впливом ультрафіолету. Він важливий для: роботи серця, мозку, здоров’я очей і шкіри; імунітету; секреції і метаболізму гормонів, включаючи інсулін; гарного настрою, енергії, контролю над негативними емоціями (бере участь в синтезі нейромедіатора дофаміна, який надає стимулюючу дію); міцності кісток, так як відповідає за засвоєння кальцію, з якого будується кісткова тканина. Без вітаміну D кальцій просто не засвоїться. На жаль, більш ніж 125 млн людей у ​​світі страждають остеопорозом.

Нестача вітаміну A також є серйозною проблемою. Особливо в країнах Африки і Південно-Східної Азії. У всьому світі до 10 млн вагітних жінок мають поганий зір з цієї причини. І близько 190 млн дошкільнят страждають через дефіцит ретинолу.

Нормальна концентрація вітаміну А в сироватці крові — більше 30 мкг / 100 мл. Знижений рівень — 20-30 мкг / 100 мл, а дефіцитний — менше 20 мкг / 100 мл.

Проте заповнити вміст вітаміну А не так і складно. Він міститься в:

  • печінці тріски, риб’ячому жирі, яловичій печінці та яйцях;
  • в рослинній їжі (моркві, гарбузі, дині та інших овочах і фруктах жовтого і помаранчевого кольору).

Правда, там міститься бета-каротин, який перетворюється в організмі у вітамін А. Для засвоєння бета-каротину необхідний жир (саме тому морквяний салат треба їсти зі сметаною або рослинним маслом).

До речі

Вітамін А (ретинолу ацетат) грає одну з головних ролей в: формуванні міцного імунітету, гарного росту; роботі репродуктивної системи; здоров’я шкіри і слизових. Він допомагає загоєнню ран, а також дуже важливий для зору, так як оберігає цілісність рогівки ока. При дефіциті ретинолу можуть з’явитися куряча сліпота, запалення, відчуття печіння в очах і ячмінь.

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: