Сезон полуниці: як вибрати, зберігати і їсти, без шкоди для здоров’я

0
190

Найперша і довгоочікувана ягода — полуниця. Весь рік ми чекаємо літа, щоб вдосталь насолодитися її смаком і ароматом. Заповзятливі люди хочуть пристойно заробити на першій, найдорожчій полуниці і роблять все можливе намагаючись прискорити її дозрівання.

Як вибрати гарну ягоду без нітратів і хімікатів, що містить всі належні їй корисні речовини? 10 порад, які прийдуть вам на допомогу!

При виборі полуниці варто провести три етапи оцінки. Спочатку ягоди оглядаються на предмет виявлення зіпсованості або обробки якимись з хімічних речовин. У другу чергу оцініть запах полуниці. Якщо це можливо, рекомендується спробувати ягоди на смак.

Яку полуницю треба купувати:

1) полуниця повинна бути сухою і без найменших ознак гниття;
2) колір полуниці повинен бути яскравим і насиченим;
3) листочки, що обрамляють ягоду, повинні бути зеленими;
4) полуниця повинна бути пружною і злегка блискучою;
5) аромат полуниці повинен бути насиченим і «ягідним»;
6) виділення соку вважається ознакою полуниці, вирощеної в природних умовах (плями від соку можна помітити на картонних упаковках);
7) пошкоджень або вм’ятин на полуниці бути не повинно;
8) «чашечка» (зелені листочки, що обрамляють ягоду) повинна бути обов’язково в цілості (ягоди без цих листочків швидко зіпсуються і збиралися, швидше за все, неправильно).

Яку полуницю купувати не варто:

1) плями на поверхні полуниці можуть свідчити не тільки про початок процесу гниття, але і про присутність значної кількості хімікатів;
2) занадто велика полуниця може бути вирощена з використанням хімічних добрив;
3) темний колір ягід може вказувати на надмірну обробку селітрою;
4) сторонні запахи в ароматі полуниці свідчать про обробку її хімікатами, неправильне зберігання або початок процесу гниття;
5) якщо полуниця не пахне, то її дозрівання прискорювали за допомогою хімікатів;
6) дуже суха поверхня полуниці вказує на присутність нітратів і хімікатів;
7) ягоди з пошкодженнями і вм’ятинами швидко зіпсуються (не виключено, що процес гниття почався вже під час огляду такої полуниці);
8) м’яка полуниця буде перезрілою (якщо процес гниття ще не почався, то смакові якості таких ягід все одно вже будуть порушені, а зіпсуються вони дуже швидко);
9) якщо листочки, що обрамляють ягоду, стали жовтими або сухими, то полуниця зірвана давно (вживати в їжу рекомендується полуницю протягом двох днів після її зриву);
10) зеленуваті плями на поверхні полуниці або білий кінчик ягоди є ознакою її незрілості (такі ягоди будуть володіти кислуватим смаком).

Визначитися з солодкістю ягоди допоможе держак

Якщо між зеленими листочками і ягодою є відстань, то полуниця буде солодкою. Якщо листочки щільно прилягають до полуниці, то вона буде більш кислою.

Нітрати, шкідливі для здоров’я людини, тому важливо правильно вибирати для себе продукти. Абсолютно безнітратних овочів не буває, оскільки нітратний азот входить до складу грунту і рослини поглинають його через своє коріння. Але невелика кількість органічних нітратів, що міститься в овочах, засвоюється організмом і перетворюється в білок.

Джерело

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: