Цікаві факти про молоко

0
71

Молоко і молочні продукти — важлива частина нашого раціону. А їх значення в раціоні дітей взагалі важко переоцінити. Але чи багато нам відомо про молоко? Ми підготували для вас добірку цікавих фактів про цей чудовий продукт.

У чому цінність молока?

Молоко — унікальний за своїм складом продукт. Його основу складає вода — 87%, а в інших 13% міститься близько 80 мінеральних елементів, необхідних для нормального росту і функціонування організму людини — вітаміни (A, групи В, С, D, Е), білки, вуглеводи, жири і мікроелементи ( кальцій, фосфор, рибофлавін, калій, ніацин, магній). Цікаво, що коров’яче молоко містить в 300 разів більше білка казеїну (джерела восьми незамінних для людини амінокислот), ніж грудне молоко.

А як щодо бактерій?

Раніше молоко часто ставало джерелом хвороб. Щоб вирішити цю проблему французький мікробіолог Луї Пастер винайшов метод термообробки молока, який був названий на його честь — пастеризація. При пастеризації знищуються хвороботворні бактерії, але недоторканими залишаються корисні елементи, більш стійкі до впливу високої температури. Тому термін придатності такого молока — кілька днів. Потім вони перетворюються в бактерії, в молоці починаються процеси бродіння і перед вживанням його необхідно прокип’ятити. На жаль, при кип’ятінні руйнується багато корисних речовин, і користь від молока різко зменшується.

Яке молоко можна не кип’ятити?

дівчинка п'є молокоПарне молоко можна пити спокійно — але тільки протягом 1,5-2 годин після надою. У цей час діють захисні речовини, що виробляються молочними залозами корови. Потім дія цих природних антисептиків слабшає, і бактерії починають свою роботу. Але є й інший варіант. Ще в середині XX століття вчені розробили надійний і хороший метод термообробки — ультрапастеризація. Ця «розумна» технологія дозволяє зберегти максимальну кількість вітамінів і мікроелементів, і при цьому знищити всі шкідливі бактерії і спори. А якщо бактерій немає, молоко не потребує кип’ятіння. Саме тому інститут харчових технологій США назвав ультрапастеризацію «найбільшим досягненням харчових технологій ХХ століття»

Скло, ПЕТ-пляшка, поліетиленова плівка або картонний пакет?

Хоча скло і є інертним матеріалом, який не вступає в реакцію з продуктом, воно має ряд недоліків. Світло сонця і люмінесцентних ламп в торговому залі проникає крізь прозору упаковку, провокуючи незначну зміну смаку та, головне, запускаючи процес окислення продукту. ПЕТ-пляшка має обмежені бар’єрні властивості — вона пропускає світло (якщо прозора) і кисень, що значно скорочує терміни зберігання молока. М’яка упаковка з поліетилену найдешевша, але продукт в ній зберігається від 2 до 5 діб. Ідеальною упаковкою для молока вважається картонний пакет Тетра Пак, який складається з 6-ти різних верств і забезпечує герметичність, захист від світла, повітря, вологи і впливу інших зовнішніх факторів.

Джерело

Поділись




Магазин: