Медики назвали найнебезпечніший продукт для здоров’я серця

0
1615

На думку американських вчених, ризик смерті від різних захворювань у м’ясоїдів збільшувався через надлишок в організмі заліза, якого багато в червоному м’ясі. Також на здоров’я негативно впливали нітрати і нітрити, які додають в м’ясо в процесі обробки.

Співробітники Національного інституту раку в США аналізували дані 536 тисяч чоловіків і жінок (у віці від 50 до 70 років), за якими спостерігали протягом 16 років. Дослідники фіксували, скільки м’яса і риби вживали учасники.

Виявилося, що регулярне вживання червоного м’яса (наприклад, смаженої яловичини, свинини або баранини) збільшувало ймовірність передчасної смерті з різних причин на 26 відсотків. Підвищувався ризик померти від раку, серцево-судинних захворювань, діабету, інсульту, хвороби Альцгеймера, інфекційних захворювань, хвороб нирок, печінки і легенів.

А ось захиститися від передчасної смерті допомагало регулярне вживання білого м’яса (курки, індички) і риби. Люди, що віддавали перевагу цим продуктам, вмирали від різних хвороб набагато рідше, ніж ті, хто не вживав їх.

Але це зовсім не означає, що треба повністю відмовитися від червоного м’яса, попереджають вчені. Адже в ньому міститься велика кількість заліза, яке допомагає підтримувати нормальне кровоутворення в організмі. Молодим людям, а також тим, хто займається важкою фізичною працею або страждає анемією, в певних дозах воно необхідне.

Вчені з Гарварда провели масштабне дослідження, що тривало 30 років. У ньому брали участь 37 з половиною тисяч чоловіків і понад 83 тисяч жінок. Ці люди були фізично здорові і регулярно вживали червоне м’ясо. Протягом 28 років в групах померло близько 24 тисяч учасників: майже шість тисяч — від серцево-судинних захворювань і дев’ять з половиною — від раку. Вчені тоді зробили висновок: часте вживання червоного м’яса збільшує смертність від раку і хвороб серцево-судинної системи.

Щоб зменшити цей ризик, дослідники радили вживати порцію свіжоприготованого червоного м’яса розміром не більше долоні два рази в тиждень. Також вони рекомендували відмовитися від обробленого промисловим способом м’яса, ковбасних виробів.

Вчені попереджають: якщо м’ясо смажать, тушкують, консервують, виробляються канцерогени, патогенні білкові сполуки, олігомерні білки. Ці шкідливі речовини можуть призводити до серйозних захворювань центральної нервової системи.

Джерело

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: