Виявляється, якщо їсти такою ложкою, можна спровокувати важке отруєння

0
342

Сьогодні часто на хрестини дітям дарують срібну ложечку. Адже кажуть, якщо споживати їжу зі срібного посуду — будеш здоровим. Історики зазначають, що такій традиції вже тисячі років. Усі вельможі в давнину використовували посуд зі срібла, бо вірили в його бактерицидну дію.

Та чи справді споживання їжі та напоїв зі срібного начиння корисне для організму? Галина Андрейко, старший викладач кафедри валеології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна має свою точку зору з цього приводу.

— Які властивості має посуд зі срібла?

— Срібло — тяжкий метал, який окислюється при взаємодії з киснем. Ми можемо побачити це, коли воно темніє. Тому срібний посуд — не для постійного користування. Бактерицидні властивості цього металу насправді досить слабкі. Срібло жодним чином не впливає на більшість вірусів і бактерій.

— А от наші предки вірили в зовсім протилежне…

— Так, ви маєте рацію. Колись посуд зі срібла був гордістю в заможних родинах, багатії пишалися тим, що мали багато такого столового начиння. Утім варто зазначити, що такі сім’ї мали проблеми зі здоров’ям. Воно й не дивно, адже срібло, як і кожний важкий метал, має здатність накопичуватись в організмі. Часто в ньому можуть бути домішки й інших металів, зокрема свинцю.

— То краще не годувати дитину зі срібної ложечки?

— Варто розуміти, що саме в дитячому організмі накопичується найбільше срібла. До слова, найбільше його в організмі людини — у мозку. Так от, якщо постійно годувати дитину зі срібної ложки, то рівень срібла в організмі підвищується до верхньої межі норми.

— І як впливає на організм надлишок срібла?

— У людини можуть виникнути проблеми з метаболізмом. Срібло погано виводиться з організму. Згодом з’являється втома, дратівливість, розлади шлунково-кишкового тракту. Більше того, це може призвести й до хвороби — аргірозу, отруєння сріблом. Тому зі срібного посуду краще їсти лише у виняткових випадках, але не щодня.

— Скільки організм людини потребує срібла?

— Його добова норма споживання — 0,09 міліграма. І ми отримуємо цю дозу разом із їжею. Зокрема, срібло є в печінці, нирках, жовтках яєць, коров’ячому й козячому молоці.
Джерело

Поділись




Магазин: