Лікар порадила, як чистити печінку і сказала для чого це потрібно робити

0
908

Висипка на обличчі, відчуття важкості у животі, неприємний запах з рота, зайві кілограми на тілі… Нерідко все це — результат порушення функції лише одного органу — печінки. Таке, кажуть медики, може трапитися з кожним — унаслідок зловживання смаженими, солодкими, маринованими стравами, спиртним чи через вживання великої кількості ліків.

Чому печінка засмічується? І як їй грамотно допомогти?

— Печінка — це найбільша травна залоза, багатофункціональний орган. Саме в ньому, — пояснила Олена Решетник, сімейний лікар вищої категорії, знавець народних методів лікування, — відбувається синтез і розпад основних біоорганічних сполук, знешкодження чужорідних для організму отрут, алергенів, токсинів, а також видалення та знешкодження токсичних продуктів обміну, гормонів тощо.

Власне в печінці відбувається детоксикація шкідливих речовин. Але, як і будь-який фільтр, печінка засмічується. Доволі часто наслідки цього відчуваються саме навесні, адже взимку ми хворіємо частіше, маємо одноманітний раціон.

— І як же правильно очистити цей «фільтр»?

— Найпростіший метод (як кажуть, для лінивих) — пити запарену шипшину: одну столову ложку подрiбнених плодiв запарюємо склянкою окропу та настоююємо в термосi впродовж ночi. Наливаємо в горня, даємо ледь-ледь остигнути й додаємо ложку меду. П’ємо теплим упродовж дня.

Ще більш ефективний спосіб — натще пити одну столову ложку будь-якої рослинної олії. Це добре стимулює не лише печінку, а й нирки, сприяє виведенню жовчі та піску. Якщо робитимете так впродовж бодай одного місяця (недорого порівняно з аптечними пігулками), то забудете і про алергію, яка в людей часто загострюється саме навесні, і про відчуття важкості у животі, та й зайві кілограми почнуть танути.

Однак мушу попередити: цей метод протипоказаний людям із камiнням у жовчевому мiхурi або нирках. Річ у тому, що олія може спровокувати рiзкий вихiд каменів, а це спричинить болісні кольки.

А загалом потрібно переглянути раціон харчування. Очиститися печінці та й організму допомагає відмова від важких для травлення м’ясних страв, особливо від ковбас, а також від спиртного.

— А що ж тоді їсти — що корисно для печінки?

— Каші з круп (гречки, пшона, вівса, пшениці), приправлені рослинними олiями, плюс шпинат, крес-салат, брюссельська капуста, рукола — вони ідеально підходять для очищення печінки. Сприяють цьому й селера, ревінь, морква, петрушка. Не ігноруйте нагоди додати до салатів молодого листя кропиви, квітів медунки — весна щедро постачає нас цими продуктами. Зараз у лісах квітне печіночниця (подібна на пролісок квітка із сімома синіми пелюстками) — настої цієї рослини є справжнім порятунком для печінки.

Ознакою того, що печінка звільнена від зайвого, є відчуття легкості в суглобах, приплив сил, чистий колір білків очей, гарний стан шкіри, зміцнілі нігті і волосся.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here