Медики назвали овоч, який особливо корисний для здоров’я серцево-судинної системи

0
1024

Користь і шкода від вживання цибулі. На думку вчених, цибуля — це не тільки «привід для сліз». Ароматні цибулини цієї рослини надзвичайно багаті речовинами, корисними для здоров’я, стверджує Вікторія Жарзабковскі (Victoria Jarzabkowski), дієтолог Техаського інституту фітнесу (Fitness Institute of Texas), США. Цибуля — цінний харчовий продукт — джерело вітаміну С, сірки, флавоноїдів та інших з’єднань.

Фітохімічні речовини — фітонутрієнти — природні сполуки, що містяться у фруктах і овочах і позитивно впливають на обмін речовин людини. Флавоноїди надають забарвлення багатьом фруктам і овочам, а також, як показали дослідження, можуть знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона і серцево-судинних захворювань.

Кверцетин — особливо важливий флавоноїд цибулі, що володіє антиоксидантними властивостями. Є дані, що кверцетин здатний зменшувати вираженість запалення сечового міхура, знижувати артеріальний тиск і корисний для здоров’я простати. До важливих фітонутрієнтів цибулі відносять дисульфіди, трисульфід і цепаїн, які беруть участь в підтримці загального здоров’я і боротьби зі шкідливими бактеріями.

Завдяки широкому поширенню в кухнях всього світу, цибулю вважають важливим джерелом антиоксидантів в раціоні людини. Високий рівень цих активних речовин надає цибулі відмітний аромат і солодкість. Вживання продуктів, багатих антиоксидантами і амінокислотами, позитивно відбивається на обміні речовин. Антиоксиданти допомагають запобігти пошкодженню клітин і тканин, а амінокислоти необхідні для побудови білків. До складу деяких амінокислот входить сірка, цінним харчовим джерелом якої є цибуля.

Вплив вживання цибулі на здоров’я тканин і органів слід розглянути докладніше.

Серце і судини. Доведено, що вживання цибулі знижує артеріальний тиск і ризик розвитку інфаркту, запобігаючи появі тромбів, а також допомагає регулювати рівень ліпідів і холестерину в крові. Кверцетин здатний знижувати ризик розвитку інфаркту та інсульту, запобігаючи відкладенню шкідливих речовин на внутрішній поверхні артерій. Але для розуміння впливу цієї речовини на здоров’я судин необхідно провести додаткові дослідження.

Імунна система. Вченими доведено, що кверцетин зменшує вираженість алергічних реакцій, зупиняючи вироблення гістаміну в організмі.

Травлення. Клітковина цибулі сприяє оптимальному переварюванню їжі. Ця рослина також містить розчинний вуглевод олігофруктозу, що сприяє зростанню здорової мікрофлори кишечника і є корисною при діареї. Фітохімічні речовини цибулі, борються з вільними радикалами, знижують ризик розвитку виразкової хвороби шлунка.

Кісткова тканина. Щоденне вживання цибулі пов’язано з підвищенням щільності кісток у жінок після настання або на пізніх етапах менопаузи. Регулярне вживання цибулі на 20% знижувало ймовірність перелому шийки стегна у порівнянні з повним виключенням цього продукту з раціону.

Запалення. Сірковмісні речовини цибулі можуть бути ефективним протизапальним агентом. Відомо, що кверцетин сприяє розслабленню м’язів дихальних шляхів, що корисно для полегшення симптомів астми.

Регуляція рівня глюкози в крові. Хром, що міститься в цибулі, допомагає регулювати рівень глюкози в крові, а сірка прискорює вироблення інсуліну. У пацієнтів з цукровим діабетом вчені відзначили нормалізацію рівнів ферментів печінки та зниження рівня глюкози в крові при вживанні нарізаної цибулі.

Ризики для здоров’я. Цибуля може зумовити проблеми зі здоров’ям у деяких осіб, але зазвичай вони не бувають особливо важкими. Вуглеводи, що містяться в цій рослині, можуть сприяти метеоризму і здуттю живота. Вживання цибулі (особливо в сирому вигляді) може посилювати печію у осіб із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Поїдання великої кількості зеленої цибулі може впливати на дію препаратів для розрідження крові. Цей продукт містить велику кількість вітаміну К, що може погіршувати вплив цих лікарських засобів.

Бувають випадки харчової непереносимості або алергії на цибулю, але вони досить рідкісні, стверджують вчені. Алергія на цибулю може проявлятися почервонінням і свербінням в області очей і висипаннями при контакті продукту з шкірою. Непереносимість цибулі супроводжується нудотою, блювотою і дискомфортом в шлунку.

Перед вживанням цибулі фахівці рекомендують переконатися в її свіжості. Цей продукт зберігається досить довго, але може швидко псуватися, якщо порушена цілісність покривів цибулини. Нарізану цибулю краще зберігати в замороженому вигляді.

Джерело

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: