Медики розповіли, кому можна їсти вівсяну кашу

0
1069
12 Aug 2008 --- Porridge with fresh raspberries in a bowl --- Image by © the food passionates/Corbis

Продукти з вівсяної муки можуть бути включені в безглютенову дієту, як з’ясували експерти в області здорового харчування. Виявилося, що овес не викликає неприємних симптомів у жертв целіакії, на відміну від інших злаків.

Люди, які страждають від целіакії, можуть сміливо починати свій ранок з вівсяної каші, оскільки овес виявився безпечним. Дослідники з’ясували, що на відміну від інших злаків овес не погіршує стан людей, які страждають від несприйнятливості до глютену. Однак вони повинні переконатися в тому, що купують чистий овес, який не містить слідів інших злакових культур. Необхідно провести більше досліджень для того, щоб зрозуміти, чому чистий овес не провокує погіршення симптомів целіакії. І якщо вони також підтвердять його безпеку, то саме вівсяне борошно допоможе людям з несприйнятністю до глютену вживати дуже корисні злаки, які вони змушені виключити зі свого раціону.

«На відміну від інших злакових культур овес є джерелом високоякісних білків, вітамінів і мінералів, – як кажуть автори дослідження з McMaster University в Канаді. – Для людини з діагнозом целіакія включення вівса в безглютенову дієту підвищить не тільки її харчову цінність, але також і загальну якість життя ».

Целіакія – це аутоімунний розлад, з яким стикається приблизно 1% всього населення нашої планети. У жертв цього розладу вживання навіть незначної кількості білка глютену в пшениці,  і подібних злаках може викликати імунну реакцію, що завдає ушкодження кишечнику. Згодом ці реакції призводять до недоїдання, остеопорозу, хронічних запальних процесів та інших проблем.

Джерело

Поділись




Магазин: