Зміцнюємо здоров’я за допомогою зелені

0
575

Свіжа зелень є справжнім джерелом корисних вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Вона допомагає організму очищенню від токсинів, сприяє збереженню молодості і стрункості фігури. Додаючи навіть в звичайнісіньке блюдо свіжу зелень можна набагато поліпшити його смакові якості, зовнішній вигляд і збільшити корисні властивості. Щоб відновити сили і заповнити організм вітамінами після довгої і холодної зими додавайте в салати, в супи і другі страви свіжу зелень. Розглянемо найбільш знайомі нам їх види.

1. Кріп . Вважається, що кріп розширює судини і знижує тиск. Листя кропу містять вітаміни В1, В2, С, РР, Р, а також каротин, фолієву кислоту, солі заліза, фосфору, кальцію і калію. Кріп багатий ефірними маслами.

2. Петрушка . Петрушку вважають королевою серед всієї ароматної зелені. Ця найпопулярніша і корисна пряність в світі. Ніжний приємний аромат і цілий комплекс вітамінів, кальцій, залізо і фосфор роблять петрушку незамінною приправою для прикраси столу і додавання в найрізноманітніші страви. Завдяки вмісту кальцію, петрушка стає просто обов’язковою приправою для тих, хто страждає захворюваннями серця і сечовивідних шляхів, так як калій сприяє видаленню з організму надлишків води і натрію. Корисна петрушка при пародонтозі, так як має протизапальний ефект. Петрушка буває коренева і листова. Багато хто вважає, що коренева петрушка корисніше, ніж листова. Дослідниками встановлено, що коріння петрушки поступаються листю за всіма показниками.

Листя кропу містять вітаміни — С, Е, В, бета-каротин. З мінералів в петрушці переважають кальцій, магній, фосфор, калій, фтор і селен. Крім того, петрушка містить ефірні масла, флавоноїди і інулін. Петрушка має прекрасні косметологічні засоби, вона відбілює шкіру і розгладжує зморшки, також допомагає позбутися від неприємного запаху з рота.

3. Зелена цибуля . Зелена цибуля-зелень яку вважають однією з найкорисніших. У ній дуже великий вміст цинку, нестача якого може викликати облисіння і ламкість нігтів. Зелена цибуля сприяє зміцненню імунітету, зміцнює серцево-судинну і репродуктивну систему. Зелена цибуля багата кальцієм і фосфором, тому корисна для зміцнення кісток.

4. Листовий салат . Сьогодні листові салати продаються в будь-яких супермаркетах в горщиках і стають все більш популярними серед людей, що піклуються про своє здоров’я і мають хороший смак. Найчастіше можна зустріти листовий і качанний салат. Листовий салат являє собою розетку з світло-зеленого листя, а у качанного салату листя загортаються в пухкий качан. Також салати багаті клітковиною і алкалоїдами, які і надають листю салату гіркуватий смак. Салати покращують склад крові, обмін речовин в організмі, активізує травлення, заспокоюють нервову систему, знижують кров’яний тиск і виводять з організму шкідливий холестерин. Салати є незамінною частиною дієт для схуднення.

5. Селера . Найбезпечнішою для здоров’я і корисною зеленню на Землі є селера. Вона здатна впливати на процес старіння, сприяє поліпшенню обміну речовин і позбавлення від зайвої ваги. У їжу можна використовувати всі частини селери.

Корінь селери багатий на магній, кальцій, калій, марганць, залізо і цинк. Його ріжуть у вигляді кубиків або труть на тертці і додають в салати і маринади. Якщо ж корінь селери відварити, за смаком він нагадує картоплю. Стебла селери допомагають скинути зайву вагу, оскільки перетравлення їх вимагає багато енергії, а калорій в них міститься дуже мало. Листя селери багаті каротином, вітаміном С, солями кальцію і фосфору. Листя селери є відмінною прикрасою святкового столу

 

 

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: