Продукти, які допоможуть прожити до 100 років

0
922

Зрозуміло, тривалість нашого життя залежить від багатьох чинників: стану медицини, екології, занять спортом; від того, скільки ми спимо, і навіть від рівня освіти. Однак дослідники довголіття сходяться на думці: вирішальний фактор – харчування.

Найголовніший дефіцит

Результати дослідження, важливі для кожного, хто хоче уникнути важких вікових хвороб і жити довше, опублікував авторитетний науковий журнал Американської медичної асоціації (Journal of the American Medical Association, JAMA). Вчені помітили чіткі взаємозв’язки між вживанням десяти продуктів і смертністю від так званих кардіометаболічних захворювань.

Простіше кажучи, мова йде про серцево-судинні хвороби, які посідають перше місце серед причин передчасної смертності в нашій країні і багатьох інших державах. А також про діабет, який може різко знизити якість життя в зрілому віці і привести до важких ускладнень.

Головним елементом харчування, якого не вистачає більшості населення землі для профілактики цих хвороб, дослідники назвали поліненасичені кислоти омега-3.

– Ця незамінна жирна кислота, яка надходить в організм людини тільки з їжею, – пояснює доктор медичних наук, професор Олег Медведєв. – Саме низьке споживання омега-3 виявилося самим “убивчим” дефіцитом за новими даними. Найбільш багате джерело такої кислоти – морепродукти, в першу чергу морська риба, в тому числі заморожена.

Натисніть для збільшення . 

ВАЖЛИВО

– Якщо проаналізувати підсумки дослідження, то виходить: якщо їсти багато шкідливих продуктів, як це, на жаль, часто відбувається в Україні, або з’їдати недостатньо корисних продуктів – то ефект буде приблизно однаковий: скорочення тривалості життя, – зазначає професор Медведєв. – Тільки збалансований, цілісний раціон (див. Інфографіку) дозволить запобігти основну причину передчасної смертності та підвищить якість вашого життя в зрілому віці.

Щоб допомогти всім нам харчуватися правильно для продовження здорового, активного життя, експерти Національного дослідницького центру “Здорове харчування” на основі останніх науково-медичних даних склали ідеальний раціон з рекомендаціями за кількістю найважливіших продуктів і речовин.

НА ЗАМІТКУ

Про користь риби, безумовно, знають всі, але часто обідати або вечеряти рибними стравами з різних причин може не кожен. Крім морепродуктів, корисні кислоти омега-3 у великій кількості містяться в лляній олії, підказує професор Медведєв. Також омега-3 є в рапсовій олії, волоських горіхах і в листовій зелені.

Джерело

Поділись




Магазин: