Як скласти раціон, щоб зберегти здоров’я судин і серця

0
384

Після переходу на правильне харчування багато людей починають кидатися з крайності в крайність. Спочатку починають різко в усьому собі відмовляти, вибудовуючи жорсткі рамки, а потім зриваються на шкідливих продуктах. Такі харчові гойдалки вкрай згубні для нашого організму. Щоб зберегти здоров’я судин і серця, перш за все необхідно дотримуватися балансу в раціоні.

Холестерин і серце – міфи і реальність

Всім вже відомо про шкоду «поганого» холестерину, який осідає на стінках судин і утворює бляшки. Це створює серйозну загрозу для життя, адже бляшки закупорюють судини. З цієї причини варто відмовитися від продуктів з високим вмістом холестерину, а саме: жирного м’яса, сирів і вершкового масла. Ця їжа здатна викликати підйом рівня холестерину в крові і чинити шкідливий вплив на серцево-судинну систему.

Однак є й інша сторона медалі. «Поганий» холестерин і справді підвищується через вживання тваринних жирів. Але серед цих жирів є ще й корисні. Наприклад, риб’ячий жир – джерело поліненасичених жирних кислот, які утворюють «хороший» холестерин. На противагу цьому, жири рослинного походження, а саме пальмова олія і какао-масло шкодять. Такі масла варто зовсім виключити з раціону.

Є ще один міф про величезну шкоду яєць, через підвищений вміст в них холестерину. Варто розуміти, що щодня яйця краще не вживати. Проте, це необхідний компонент здорового харчування людини.

Якщо дивитися в цілому, шкода холестерину сильно перебільшена. Холестерин – важливий елемент, який бере участь в побудові клітин. Але, якщо в організмі його занадто багато, він погано виводиться і залишається в кровоносних судинах. Існують продукти, кількість яких кардіологи рекомендують особливо контролювати.

Продукти, які несуть небезпеку для серця і судин

Сир

Дивно, але саме в сирі міститься найбільша кількість холестерину, а не в вершковому маслі. В Європі сири корисніші, так як мають інший склад. У сирах вітчизняних виробників міститься рівно половина шкідливого холестерину. Більш того, популярне поєднання сиру з вершковим маслом створює ударну дозу «поганого» холестерину.

Червоне м’ясо

Рекомендована лікарями порція червоного м’яса – не більше 180 грам, і то не щодня. Людям старше 60 років краще взагалі відмовитися від його вживання. Оптимальним варіантом буде заміна м’яса рибою або куркою, які відомі своїми дієтичними властивостями.

Сіль

У цю категорію відноситься не тільки та сіль, якою ми заправляємо наші страви. Найнебезпечнішою є сіль, яка ховається в покупних соусах, в тому числі і соєвому, а також в копченостях і консервації. Проблема в тому, що кількість хлориду натрію дуже рідко вказується на етикетках. Однак, слід пам’ятати, що добова норма солі становить 2,5 грам. Тому варто відмовитися від солінь і копченостей, або перестати солити страви. Найкраще дотримуватися обох варіантів.

Алкоголь

Тут є невелика примітка. Сухе вино вважається корисним для судин і серця, але тільки в обмеженій кількості (не більше одного келиха в день). Все що перевищує норму, перетворюється на отруту. На відміну від європейців, які п’ють по келиху щодня, у нас трохи інші традиції. Зазвичай відкладена на вихідні тижнева норма алкоголю, випивається за пару годин, що особливо шкідливо для здоров’я.

Здобна випічка

У тортах, булочках і тістечках міститься безліч шкідливих продуктів з ударною дозою холестерину. Щоб уникнути стрибків холестерину і випливаючих звідси наслідків, кількість солодощів слід строго обмежити.

Найпоширеніші захворювання серцево-судинної системи – інфаркт міокарда, ішемічна хвороба серця і артеріальна гіпертензія. У 58% населення рівень «поганого» холестерину перевищує норму, а 41% людей страждають підвищеним артеріальним тиском. Це основні фактори ризику. Так що пора налагоджувати здоровий раціон харчування!

Джерело

Поділись




Магазин: