Чим може бути небезпечна корисна листова зелень

0
386

Листова зелень є джерелом оксалатів, які можуть у деяких людей провокувати камені в нирках.

Про це  повідомляє лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

За словами дієтолога, навесні необхідно вживати в їжу багато зелених овочів, листової зелені, не забуваючи постійно урізноманітнювати свій раціон.

Дієтолог рекомендує включати в весняне меню багато зелених овочів – листової зелені, яка є продуктом номер один для профілактики старіння нервової системи, однак не слід забувати, що у деяких людей вона може провокувати камені в нирках.

«Не слід забувати, що зелені листові овочі, які повинні бути щодня в нашому раціоні, повинні бути різноманітними. Листова зелень має і «темну» сторону: вона є джерелом оксалатів, які можуть провокувати камені в нирках у деяких людей.

Лікар рекомендує постійно змінювати джерела, і тоді нічого страшного не трапиться.

«Це може бути зелена капуста і зелений салат, з них зелений салат – найбезпечніший. Можна робити собі салати з капусти, зеленого салату і шпинату, при цьому ще можна додати трохи кропиви. Що стосується кропиви, то її потрібно обдати окропом, щоб не було гіркого присмаку. Плюс можна використовувати зелень кульбаби – листочки. Вони можуть давати гірчинку, і це, до речі, не так погано – гірчинка стимулює вироблення якісної жовчі, вона також має дезінтоксикаційні властивості, покращує апетит, покращує травлення. Але листочки кульбаби гіркі, тому їх потрібно замочити в холодній воді, додати трохи соку лимона і потримати там годину. Потім зовсім небагато цих листочків додати в салат, при цьому якість страви покращиться », – підкреслює О. Скиталінська.

Нагадаємо, листові овочі – це такі овочеві культури, у яких в їжу використовуються листя. До листовим овочам в першу чергу відносяться овочі, які вирощуються виключно заради листя (салат, шпинат), які використовуються в основному як один з основних компонентів готового блюда; також в цій категорії присутні овочі з інших категорій (наприклад, коренеплоди, гарбузові), у яких крім іншій частині рослини (наприклад, цибулини, бульби) в їжу також вживаються листя, і пряні рослини, чиє листя використовуються для додання пікантного смаку свіжими. До істинно листовим овочам відносяться наступні також такі листові овочі, як салат (латук), крес-салат (клоповник посівної), петрушка листова, портулак (дандура), шпинат (шпинат городній, щавель, мангольд (листовий буряк), кропива, лобода, ендивій (цикорій салатний), гірчиця листова, огіркова трава (бурачник, огуречник), фенхель овочевий.

Джерело

Поділись




Магазин: