Чим може бути небезпечна корисна листова зелень

0
417

Листова зелень є джерелом оксалатів, які можуть у деяких людей провокувати камені в нирках.

Про це  повідомляє лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

За словами дієтолога, навесні необхідно вживати в їжу багато зелених овочів, листової зелені, не забуваючи постійно урізноманітнювати свій раціон.

Дієтолог рекомендує включати в весняне меню багато зелених овочів — листової зелені, яка є продуктом номер один для профілактики старіння нервової системи, однак не слід забувати, що у деяких людей вона може провокувати камені в нирках.

«Не слід забувати, що зелені листові овочі, які повинні бути щодня в нашому раціоні, повинні бути різноманітними. Листова зелень має і «темну» сторону: вона є джерелом оксалатів, які можуть провокувати камені в нирках у деяких людей.

Лікар рекомендує постійно змінювати джерела, і тоді нічого страшного не трапиться.

«Це може бути зелена капуста і зелений салат, з них зелений салат — найбезпечніший. Можна робити собі салати з капусти, зеленого салату і шпинату, при цьому ще можна додати трохи кропиви. Що стосується кропиви, то її потрібно обдати окропом, щоб не було гіркого присмаку. Плюс можна використовувати зелень кульбаби — листочки. Вони можуть давати гірчинку, і це, до речі, не так погано — гірчинка стимулює вироблення якісної жовчі, вона також має дезінтоксикаційні властивості, покращує апетит, покращує травлення. Але листочки кульбаби гіркі, тому їх потрібно замочити в холодній воді, додати трохи соку лимона і потримати там годину. Потім зовсім небагато цих листочків додати в салат, при цьому якість страви покращиться », — підкреслює О. Скиталінська.

Нагадаємо, листові овочі — це такі овочеві культури, у яких в їжу використовуються листя. До листовим овочам в першу чергу відносяться овочі, які вирощуються виключно заради листя (салат, шпинат), які використовуються в основному як один з основних компонентів готового блюда; також в цій категорії присутні овочі з інших категорій (наприклад, коренеплоди, гарбузові), у яких крім іншій частині рослини (наприклад, цибулини, бульби) в їжу також вживаються листя, і пряні рослини, чиє листя використовуються для додання пікантного смаку свіжими. До істинно листовим овочам відносяться наступні також такі листові овочі, як салат (латук), крес-салат (клоповник посівної), петрушка листова, портулак (дандура), шпинат (шпинат городній, щавель, мангольд (листовий буряк), кропива, лобода, ендивій (цикорій салатний), гірчиця листова, огіркова трава (бурачник, огуречник), фенхель овочевий.

Джерело

Поділись

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here





Магазин: