Науковці відповіли на питання, чи можна їсти пророслу картоплю

0
533

У дитинстві нас вчили, що зелену картоплю їсти не можна – отруїшся. Але чи дійсно пара пророслих «вічок» роблять картоплю отруйною? Експерти запевняють, що дитячі страшилки недалеко пішли від правди, і виною всьому – глікоалкалоїд соланін.

Токсичні речовини, що містяться в пророслій картоплі, можуть викликати спазми кишечника і шлунка, нудоту і запаморочення, пояснив експерт в галузі садівництва з Університету Ноттінгем Трент (Великобританія).

Картопляні «вічка» – це додаткові бруньки. Якщо картоплю не викопати, вони проростуть і перетворяться в нові листя. Але якщо картопля занадто довго пролежить в шафі або підвалі, з бруньок сформуються пагони. Особливо швидко «вічка» проростають, якщо бульба перебуває під впливом світла і тепла.

Сонячне світло запускає в картоплі фізіологічні реакції. Бульба зеленіє через хлорофіл, який сам по собі не шкідливий, і навіть містить велику кількість корисних мінералів. Хлорофілу багато у всіх їстівних зелених листових овочах. Але світло і тепло також викликають виробництво соланіну – хімічної речовини, яка може стати причиною отруєння, нудоти, блювоти, діареї, спазмів шлунка, печіння горла, головного болю і запаморочення. Важка інтоксикація може супроводжуватися судомами, дезорієнтацією, підвищенням температури і навіть комою, але для цього доведеться з’їсти кілька кілограмів сирої пророслої картоплі.

Після очищення шкірки в бульбі залишаються лише 5-10% від вихідного соланіну.

Крім пророслої картоплі, ця речовина міститься в недозрілих помідорах.

Соланін, як правило, накопичується під шкіркою картоплі і в нових пагонах, що розвиваються. Саме тому їсти пророслу картоплю – погане рішення. Більш того, така картопля стає менш поживною, оскільки вуглеводи і вітаміни задіюються в процесі росту.

Джерело

Поділись




Магазин: